MIODY :


WIELOKWIATOWY


Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak może być bardzo zróżnicowany w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.

Nie tylko smak miodu wielokwiatowego może być różny, ale też jego kolor. Miód z kwiatów wiosennych jest jasny i delikatnie słodki, natomiast miód z kwiatów jesiennych ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, jest też ciemniejszy.

Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetnie też sprawdzi się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią oprócz wyrazistego smaku ma też sporo właściwości antybakteryjnych. Zawiera bowiem więcej enzymów i biopierwiastków niż miód wiosenny. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Miód wielokwiatowy doskonale smakuje, dlatego bardzo chętnie jedzą go także najmłodsi. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów. Warto wykorzystywać go na co dzień jako element zbilansowanej i zdrowej diety.


AKACJOWY


Miód akacjowy – właściwości

Miód akacjowy ma bardzo jasny kolor i pachnie kwiatami akacji, gdyż jest pozyskiwany z nektaru kwiatów robinii akacjowej, nazywanej przez pszczelarzy białą lipą. Miód ten ma bardzo słodki, mdły smak. Jednak to właśnie smak sprawia, że jest uwielbiany nawet przez najmłodszych. Z tego względu może zastąpić słodycze oraz dodać energii, ponieważ jest bogaty w:

  1. magnez;
  2. potas;
  3. glukozę;
  4. fruktozę.

Z racji, że miód ten zawiera fruktozę, mogą stosować go cukrzycy, których choroba niezależna jest od insuliny. Co ciekawe, miód akacjowy jest dobry, aby zregenerować organizm, dlatego jest polecany również sportowcom po dużym wysiłku fizycznym.

Pomaga na dolegliwości układu pokarmowego oraz ogólne zmęczenie. Miód akacjowy ma działanie antybakteryjne, a ponadto jest skuteczny w walce z infekcją. Ciepła woda, miód oraz cytryna tworzą powłokę ochronną dla gardła oraz błon śluzowych jamy ustnej i żołądka. Trzeba pamiętać bowiem, że podczas infekcji wszelkie zanieczyszczenia czy resztki jedzenia nasilają jej symptomy.

Miód akacjowy jest znany także ze swoich właściwości nawilżających oraz odżywiających. Może być pomocny dla popękanych ust, szczególnie jesienią i zimą, oraz dla suchej skóry. Przykładanie go na rany może przyspieszyć proces gojenia. Miód dodaje się również do wszelkiego rodzaju maseczek zarówno na twarz, jak i włosy. Warto wspomnieć, że ta złocista substancja może leczyć bezsenność oraz działać osłonowo na układ moczowy.


LIPOWY


Według wielu znawców miód lipowy jest jednym z najszlachetniejszych i najlepszych miodów, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości leczniczych. Nie ma się co dziwić – produkt powstały z nektaru upojnie pachnącego lipowego kwiatu rozpieszcza swoim smakiem i zapachem. Niełatwo taki miód uzyskać, gdyż duże skupiska lip nie są częste. Płynny miód lipowy przypomina konsystencją olej rycynowy, ma zazwyczaj jasny kolor i lekko ostry smak. W zapachu i smaku czuć oczywiście charakterystyczną nutkę kwiatów lipy. Miód lipowy krystalizuje się w sposób naturalny po ok. 3–4 tygodniach i ma wtedy jasnokremowy kolor.

Skład miodu lipowego i jego właściwości lecznicze

Miód lipowy zawiera glukozę, dużo fruktozy, olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i enzymy. Jest również źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu, chloru i manganu. Jego skład chemiczny bezpośrednio przekłada się na wiele cennych właściwości leczniczych.

Miód lipowy to dobre źródło energii (100 gram to ok. 300 kalorii), a spożywanie miodu lipowego jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.

Podobnie jak kwiat lipy, miód lipowy był podstawowym składnikiem domowej apteczki naszych babć, niezastąpionym w trakcie przeziębienia. Głównie za sprawą zawartości olejku eterycznego miód ma działanie napotne, obniżające gorączkę, wykrztuśne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje. Olejek lipowy ma ponadto kojące działanie na układ nerwowy, łagodzi napięcia, ma pozytywny wpływ na koncentrację, a częste spożywanie miodu lipowego redukuje problem bezsenności i obniża poziom codziennego stresu.

Miód lipowy działa też delikatnie moczopędnie, przez co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i mogą go spożywać pomocniczo osoby z chorobami układu krążenia. Swym działaniem wspiera również leczenie schorzeń układu moczowo-płciowego i chorób reumatycznych.

Jeśli jednak odczuwasz silne bóle reumatyczne, może zdecydować się na wykonanie pakietu badań na podstawie analizy krwi, który jest przeprowadzony w domu. Dzięki niemu będziesz mógł poznać przyczynę sztywności kończyn czy oczopląsu.

Jak prawidłowo stosować miód lipowy?

Aby zachować wszystkie cenne właściwości miodu lipowego, należy go spożywać w odpowiedni sposób. Najwięcej właściwości zachowuje się, gdy miód dajemy pod język i trzymamy tam przez chwilę, aby do organizmu wchłonęły się różne cenne składniki, zwłaszcza enzymy, zanim ulegną dezaktywacji w żołądku. Jeśli słodzimy miodem, nigdy nie dodawajmy go do napojów gorących, gdyż temperatura powyżej 60 st. C dezaktywuje większość cennych składników leczniczych miodu.

Dobrą praktyką na wzmocnienie odporności jest codzienne picie miodu lipowego z cytryną i imbirem.

Przy przeziębieniach napojem stawiającym na nogi jest ciepłe (nie gorące!) mleko z miodem lipowym, czosnkiem i masłem. Działanie napotne i przeciwgorączkowe miodu wzmacnia się również, jeśli posłodzimy nim herbatkę malinową.


MALINOWY


Miód malinowy, jak każda odmiana miodu, przede wszystkie zawiera węglowodany – glukozę i fruktozę. Jest to więc źródło łatwo przyswajalnej energii. Jednak co wyróżnia miód malinowy – to właściwości napotne i rozgrzewające, działa on też przeciwgorączkowo i immunomodulująco. Doskonale sprawdzi się więc w przypadku objawów grypy i przeziębienia. Poprawia przepływ krwi poprzez pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, które uelastycznia i poszerza. Dzięki temu może on zapobiegać takim chorobom, jak miażdżyca, a nawet udar czy zawał. Swoje właściwości miód malinowy zawdzięcza obecności enzymów (m. in. inwertazy, amylazy), flawonoidów, antyoksydantów, kwasów organicznych, składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan i inne), witamin z grupy B i witaminy C.

Zastosowanie miodu malinowego

Na co miód malinowy warto stosować? Jak wspomniano, miód malinowy można wykorzystywać w przypadku przeziębień, grypy, chorób przebiegających z gorączką. Co prawda miód nie ma właściwości zupełnego leczenia chorób, ale może złagodzić ich przebieg i objawy, a także skrócić czas trwania infekcji. Może też, spożywany w celach profilaktycznych, zmniejszyć podatność organizmu na zakażenie bakteryjne czy wirusowe. Miód malinowy warto stosować też w przypadku osób poddawanych dużemu wysiłkowi fizycznemu i psychicznemu oraz osób żyjących w stresie. Ma on właściwości wzmacniające nie tylko naczynia krwionośne, a więc przepływ krwi – ale też może poprawiać wydolność organizmu. To w połączeniu z jego wartością odżywczą (duża ilość łatwo przyswajalnej energii) sprawia, że to dobry produkt do wykorzystania przez sportowców.

W jakich ilościach i kto może spożywać miód malinowy?

Wada, jaką posiada miód malinowy? Kalorie. Niestety z uwagi na wysoką zawartość cukru jest to produkt dość kaloryczny. Dlatego nie powinniśmy spożywać go w nadmiarze. Zaleca się 3-4 łyżeczki miodu dziennie jako maksimum. Jedna łyżeczka miodu to około 40 kcal. Miód to produkt zalecany większości grup ludzi, jednak nie powinno się go podawać niemowlętom. Miód jako produkt pochodzenia naturalnego, nie poddawany żadnym procesom konserwacji czy pasteryzacji – może zawierać pewne ilości szkodliwych bakterii, na przykład bakterii jadu kiełbasianego.

Dla osoby dorosłej taka ilość nie jest szkodliwa, ale dla niemowląt już może być to problemem. Czasami mówi się też, że miodów nie powinny spożywać kobiety ciężarne. Jednak nie jest to prawda i w ilościach 3-4 łyżeczek dziennie jest to produkt bezpieczny. Może on nawet łagodzić związane z ciążą dolegliwości, np. mdłości i brak apetytu.

Niezależnie od tego, komu podajemy miód, warto pamiętać by nie był on poddawany działaniu temperatury wyższej od 40 stopni C. W przeciwnym razie zawarte w nim białka, enzymy mogą zostać uszkodzone i przez to produkt nie będzie miał już tak silnych właściwości prozdrowotnych.

CENY MIODÓW:

  • wielokwiatowy – 1kg – 40zł

  • akacjowy– 1 kg – 40zł

  • malinowy – 1kg – 40zł

  • lipowy – 1kg – 40 zł

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.


Pasieka jest pod stałym nadzorem lekarza weterynarii.

nr weterynaryjny pasieki 12 02 71 374


Odbiór: Uszew, Brzesko, Kraków po wcześniejszym uzgodnieniu.
Możliwość wysyłki.

 

opisy miodów źródło: zywienie.medonet.pl, portalpszczelarski.pl, izielnik.pl