PRODUKTY PSZCZELE

MIODY :


WIELOKWIATOWY


Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak może być bardzo zróżnicowany w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.

Nie tylko smak miodu wielokwiatowego może być różny, ale też jego kolor. Miód z kwiatów wiosennych jest jasny i delikatnie słodki, natomiast miód z kwiatów jesiennych ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, jest też ciemniejszy.

Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetnie też sprawdzi się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią oprócz wyrazistego smaku ma też sporo właściwości antybakteryjnych. Zawiera bowiem więcej enzymów i biopierwiastków niż miód wiosenny. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Miód wielokwiatowy doskonale smakuje, dlatego bardzo chętnie jedzą go także najmłodsi. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów. Warto wykorzystywać go na co dzień jako element zbilansowanej i zdrowej diety.


RZEPAKOWY


Miód rzepakowy jest w Polsce bardzo popularny. Wynika to z licznych pożytków rzepakowych, z których pszczoły bardzo chętnie korzystają.

Gdy miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy skrystalizuje jest zwykle jasnożółty, ale bywa też kremowy lub całkiem biały. Wiele osób obawia się, że z takim białym miodem jest coś nie tak – w rzeczywistości jest on jak najbardziej wartościowy. Krystalizuje bowiem bardzo szybko, czasem nawet w pszczelich plastrach. Najlepszy czas na uzupełnienie domowej spiżarni w zapasy miodu rzepakowego to maj i czerwiec, gdy odbywa się miodobranie tej odmiany miodu.

Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższa zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Ma ogromne właściwości regeneracyjne, a przy tym wzmacnia nasz układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych. Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie. Jedna herbata z miodem raz na kilka tygodni z pewnością nie da takiego rezultatu, jak spożywanie miodu kilka razy w tygodniu.


MALINOWY


Miód malinowy – zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny.  Ma złocisty kolor, który po skrystalizowaniu zmienia się na mleczno-biały. Miód malinowy szybko się krystalizuje, w jego skład wchodzą olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny smak i aromat. Jest zasobny w potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez i wapń.

Miód malinowy to rodzaj miodu trudnodostępny i przez to mniej znany. Produkowany jest z kwiatów malin – kwitnących jedynie przez trzy tygodnie, zaledwie kilka razy w roku. Pszczoły nad jego wytwarzaniem pracują od końca maja i pod koniec sierpnia, aż do początków listopada i pierwszych przymrozków, czyli od pierwszego kwitnięcia odmian wczesnych po kwiaty odmian późnych, jesiennych.

Smak miodu malinowego różni się właśnie w zależności od okresu zbioru nektaru z kwiatów. Przyjemny zapach i smak sprawia, że miód malinowy jest lubiany przez dzieci i ceniony przez dorosłych. Ze względu na swe bogate właściwości odżywcze miód malinowy to ciekawy produkt, który może uzupełnić dietę osób przemęczonych i pozbawionych energii.

Zastosowanie w kuchni:

  • zamiennik cukru
  • dodatek do napojów i koktajli
  • do słodzenia herbaty
  • uzupełnienie diety sportowców
  • do produkcji rozgrzewających nalewek

SPADŹ LIŚCIASTA (LEŚNY)


Miód spadziowy jest produktem unikalnym i sporo droższym od zwykłych miodów nektarowych. Przyczyną tego jest trudniejsze jego pozyskanie oraz brak pewności, czy w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie spadź występowała obficie, równie dużo pożytku będzie w kolejnym roku.

Miód spadziowy nie tylko pochodzi z innych pożytków, ale też wyraźnie różni się od miodów nektarowych. Jest od nich bardziej gęsty, mniej słodki i ma mocny, wyrazisty smak – mało słodki, z nutą żywiczną, czasem nawet cierpki. Jego barwa jest też dużo ciemniejsza, od brązowej, przez zgniłozieloną, aż po całkowicie czarną. Choć jego walory wizualne raczej nie zachęcają, miód spadziowy jest chętnie kupowany przez konsumentów.

Miód ze spadzi drzew liściastych pochodzi najczęściej z klonu, dębu, lipy czy jawora. Ma sporo właściwości prozdrowotnych, szczególnie antybiotycznych. Warto spożywać go w profilaktyce wielu chorób, zarówno jesiennych przeziębień, jak i chorób serca czy układu krążenia. Pozytywnie wpływa również na pracę przewodu pokarmowego.

Ciekawą odmiana miodu jest miód spadziowo-nektarowy, który jest wytwarzany częściowo ze spadzi, a częściowo ze zbieranego przez pszczoły nektaru roślin. To unikalne połączenie tworzy też jedyny w swoim rodzaju miód – zarówno pod względem smaku, jak i zapachu czy koloru. Miód spadziowo-nektarowy jest nieco słodszy od klasycznego miodu spadziowego, zawiera bowiem więcej cukrów. Oprócz aromatu żywicznego można w nim wyczuć także aromat kwiatowy. Świetnie smakuje i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Warto go stosować zarówno jako środek wspomagający leczenie, jak i w profilaktyce wielu chorób.

CENY MIODÓW:

  • Wielokwiatowy, Rzepakowy, Malinowy – 1 kg – 30zł

  • Spadź liściasta (leśny) – 1 kg – 35zł

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.


 


Pasieka jest pod stałym nadzorem lekarza weterynarii.

nr weterynaryjny pasieki 12 02 71 374


Odbiór: Uszew, Brzesko, Kraków i okolice
Możliwość wysyłki.


opisy źródło: portalpszczelarski.pl, cosdlazdrowia.pl, pszczoly.eu